niedziela, 24 sierpnia 2014

Indyjski Sambar


Dopiero co wróciłam z Poznania , a już ruszam w kolejną podróż - tym razem do Indii. 
Do wspaniałego kraju pełnego kolorów, smaków i zapachów. Do krów chodzących po ulicach , do olbrzymich bazarków ze wszystkimi przyprawami o jakich tylko można pomarzyć i do wielobarwnych hinduskich świątyń...
Szkoda że to tylko drobna podróż kulinarna we własnej kuchni. 
Ale smak zupy sambar wszystko wynagradza. Jest ona bardzo rozgrzewająca a mocno wyczuwalny aromat przypraw idealnie łagodzi dodatek mleka kokosowego. 
Określiłam ją mianem mojego własnego (indyjskiego) nieba w misce. 

 Składniki: (na ok. 4 porcje)

  • 150 g. soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • czerwona papryka
  • puszka pomidorów
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki łagodnej
  • szczypta chilli
  • szczypta imbiru
  • kilka suszonych liści kozieradki
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra do posypania
Wykonanie:
  1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie ok.10 minut.
  2. W tym czasie obieramy i  kroimy wszystkie warzywa.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurkumę, kumin, kolendrę, suszoną paprykę i imbir. Prażymy ok.1 minutę cały czas mieszając. 
  4. Wrzucamy pokrojone warzywka , dokładnie mieszamy aby pokryły się przyprawami i dusimy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. 
  5. Dodajemy pomidory z zalewą i 0,5 łyżki soli , wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy ok.35 minut aż warzywa będą miękkie. 
  6. Pod koniec gotowania dodajemy soczewicę , mleko kokosowe , suszone liście kozieradki i chilli. Gotujemy jeszcze przez ok 2-3 minuty. Próbujemy i dodajemy sól i pieprz do smaku. 
  7. Podajemy przystrojoną garstką świeżej kolendry. 


2 komentarze:

  1. Świetna podróż ... i w dodatku pyszna :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa jest świetna! generalnie bardzo lubię indyjskie przyprawy, ich dania zawsze są pełne smaku i właśnie tak pyszne przepisy są tego dowodem :)

    OdpowiedzUsuń