sobota, 26 lipca 2014

Holy Guacamole!





Czy wiedzieliście że awokado to inaczej... SMACZLIWKA? Czyż to nie cudna nazwa?!
Czyż świat nie wydawałby się piękniejszy jeżeli w sklepie zamiast nudnego "poproszę dwa awokado" , usłyszelibyście "poproszę dwie smaczliwki"?
Poza piękną nazwą owoc ten posiada wiele wspaniałych właściwości - jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Do tego ten smak! Rozpływająca się w ustach kremowo-maślana słodycz...
Chyba najbardziej uwielbiam dojrzałe avo rozsmarowane na toście z odrobiną soli i pomidorem. Albo samo z kawałeczkiem cytryny. Albo właśnie w guacamole.
Guacamole - potrawa wywodząca się z Meksyku , często przygotowywana z dodatkiem pomidorów , cebuli , czosnku , chilli i kolendry w zależności od upodobań kucharza. Najczęściej spożywana z kukurydzianą tortillą,  chociaż meksykanie jedzą ją niemal non stop podając ją do praktycznie  każdej przystawki.





Składniki:
  • dojrzałe awokado
  • pół pomidora (najlepiej malinowego)
  • ząbek czosnku 
  • sok wyciśnięty z połowy limonki / cytryny
  • szczypta chilli w proszku 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • duża kupka pokrojonej natki pietruszki 
Wykonanie:
  1. Avocado rozgniatamy w miseczce widelcm. Dodajemy sok z limonki , drobniutko posiekany ząbek czosnku , pomidora pokrojonego w kosteczkę i przyprawy. 
  2. Zostawiamy na 10-15 minut w temperaturze pokojowej żeby smaki się przegryzły :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz