Czy wiedzieliście że awokado to inaczej... SMACZLIWKA? Czyż to nie cudna nazwa?!
Czyż świat nie wydawałby się piękniejszy jeżeli w sklepie zamiast nudnego "poproszę dwa awokado" , usłyszelibyście "poproszę dwie smaczliwki"?
Poza piękną nazwą owoc ten posiada wiele wspaniałych właściwości - jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Do tego ten smak! Rozpływająca się w ustach kremowo-maślana słodycz...
Chyba najbardziej uwielbiam dojrzałe avo rozsmarowane na toście z odrobiną soli i pomidorem. Albo samo z kawałeczkiem cytryny. Albo właśnie w guacamole.
Guacamole - potrawa wywodząca się z Meksyku , często przygotowywana z dodatkiem pomidorów , cebuli , czosnku , chilli i kolendry w zależności od upodobań kucharza. Najczęściej spożywana z kukurydzianą tortillą, chociaż meksykanie jedzą ją niemal non stop podając ją do praktycznie każdej przystawki.
Składniki:
- dojrzałe awokado
- pół pomidora (najlepiej malinowego)
- ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy limonki / cytryny
- szczypta chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- duża kupka pokrojonej natki pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz