wtorek, 15 lipca 2014

Odjazdowy letni misz-masz (czyli zapiekanka dla leniuchów )

Chyba nie znam osoby , której chce się w takie upały ślęczeć nad garami , pichcić , smażyć i gotować.
Ja też próbuję sobie ułatwić życie , eksperymentując z daniami które wystarczy wsadzić do piekarnika , ustawić czas przebiegu i iść zająć się innymi sprawami. Magiczne piszczenie piekarnika przypomnina mi że czas na jedzenie :) 
Zapiekanka może i nie wygląda pięknie , ale smakuje genialnie. Niedawno robiłam podobną z ziemniakami , teraz jednak postawiłam na makaron  który utonął w pysznym sosie. 

Składniki :
  • cukinia
  • kawałek brokuła
  • pół papryki
  • jeden duży pomidor
  • cebula 
  • pietruszka 
  • ok.100 g. makaronu
  • pół kostki tofu 
  • pół szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka curry
  • 0,5 łyżki majeranku
  • szczypta chilli 
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz i sól 
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Cukinię i pomidora pokroić w plasterki , paprykę w słupki a cebulę posiekać na drobne kawałeczki. 
  3. Przygotować sos : mleko sojowe wymieszać z sosem sojowym , curry , majerankiem , chilli , oliwą i szczyptą soli i pieprzu.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron i warzywa. Tofu połamać w palcach na kawałki i wyłożyć na wierzch naszej zapiekanki.
  5. Całość polać sosem i piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 C. 




1 komentarz: