wtorek, 29 lipca 2014

Idealna letnia sałatka z kuskusem


Upały przeraźliwe. Człowiekowi nic się nie chce. A co zrobić jak cały dom na mojej głowie? Mama wyjechała do sanatorium , zostałam w domu sama z tatą który wraca zwykle koło 22 i ma wielkie pretensje o bałagan w domu.  A ja przecież nie leżę i się nie obijam tylko pracuję i również wracam zmęczona po całym dniu w lecznicy.
Więc po powrocie - pranie , zmywanie , odkurzanie należą do mnie. A muszę przecież też trochę odpocząć i coś ugotować żeby podładować akumulatory.
Na ratunek przychodzi kus-kus. Czyli zapomniana przeze mnie , pyszna kasza błyskawiczna.Idealna na takie dni-szybka, pyszna i sycąca.  Z dodatkiem warzyw i owoców smakuje nieziemsko. A wyjęta prosto z lodówki idealnie chłodzi. Dodatek ogórków gruntowych (które uwielbiam!) sprawia że jest bardzo orzeźwiająca , pomidorki i kukurydza nadają lekki słodkawy posmak a awokado (lub smaczliwka) wzbogaca sałatkę o nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E.
Nic , tylko lecieć do kuchni i robić! (A później sprzątać)

Składniki:
Porcja dla dwóch osób

  • 3/4 szklanki razowego kus-kusu
  • pół awokado
  • 3 ogórki gruntowe 
  • garść pomidorków papryczkowych lub koktajlowych
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • kilka listków bazylii
  • garść słodkiej kukurydzy z puszki
  • garść zielonych oliwek
  • 0,5 łyżki słodkiej papryki 
  • sól ziołowa 
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
Wykonanie:

  1. Kaszę wkładamy do miski/garnka i zalewamy 1 i 1/4 szklanki wrzątku.
  2. Dodajemy słodką paprykę , pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.  Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok.10 minut aż kus-kus wchłonie całą wodę. 
  3. W tym czasie kroimy wszystkie warzywa , szczypiorek, bazylię i awokado.
  4. Kaszę odkrywamy , mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Do ostudzonego kus-kusu dodajemy resztę składników , skrapiamy sokiem z cytryny , dodajemy sól ziołową i pieprz do smaku i wszystko energicznie mieszamy.
  6. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz