sobota, 5 lipca 2014

Wiosenny serek z silken tofu


Tofu jest nieodłącznym składnikiem diety każdego weganina. Jednak czy wiemy skąd się wzięło?
Według jednej z wersji miało być ono wynalezione przez księcia Liu An około 100 roku , który chciał przygotować soję o konsystencji odpowiedniej dla jego starszej matki.
Inna wersja wydarzeń mówi o powstaniu tofu przez przypadkowe zmieszanie mleka sojowego z solą morską. Jednak prawdziwa historia powstania tofu jest owiana tajemnicą.
Dla nas najważniejsze powinny być walory zdrowotne tofu - jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka a także zawiera wapń , fosfor , żelazo i witaminy z grupy B.
I do tego ten smak! Nie rozumiem ludzi którzy mówią że tofu jest niesmaczne. Przecież z jego pomocą można wyczarować dosłownie WSZYSTKO bo ten magiczny serek przyjmie każdy wybrany przez nas smak.
Ja dzisiaj przedstawiam państwu pyszne smarowidło do chlebka z silken tofu. Konsystencję ma podobną do serka topionego ale jest o niebo lepsze! Nie musicie mi ufać na słowo , po prostu spróbujcie :)

Wiosenny serek z silken tofu
Składniki :

  • 0,5 kostki silken tofu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżki suszonej pietruszki 
  • 2 kopiaste łyżki świeżego szczypiorku 
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
Wykonanie :

  1. Tofu miksujemy z oliwą , sokiem z cytryny i przyprawami. 
  2. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Najlepiej smakuje na grzance z awokado i ogórkiem kiszonym albo z podpieczonym buraczkiem :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz