czwartek, 11 września 2014

Pierwsza zupa z dyni.

Sezon na te pękate pomarańczowe cuda w pełni! U mnie w kuchni teraz właśnie króluje dynia - pęczotto z dynią , makaron w dyniowym sosie , dyniowe smarowidła do chlebka...  Staram się objeść nią na zapas , bo znów trzeba będzie długo na nią czekać. 
W tym roku po praz pierwszy zrobiłam zupę z dyni. To zabawne , ale zawsze kojarzyła mi się wyłącznie z bezpłciową , pomarańczową papką wmuszaną w dzieci przez przedszkolanki. 
A tu takie zaskoczenie! Muszę powiedzieć że wyszła naprawdę dobra - lekko indyjska , kremowa i pożywna za sprawą soczewicy. Możemy podać ją z ulubionymi dodatkami - pestkami dyni, posiekaną pietruszką czy chlustem mleka kokosowego.  
Zupa mocno rozgrzewa a jej piękny kolor błyskawicznie poprawia humor, więc na coraz chłodniejsze dni jak znalazł! 


Składniki (4 porcje) 
  • ćwiartka dyni
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g. czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów (krojonych) 
  • 1 litr wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • szczypta chilli 
  • szczypta suszonych liści kozieradki
  • sól i pieprz 
Wykonanie:
  1. Siekamy cebulę , marchew i czosnek. Dynię kroimy w kostkę. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy kurkumę, kolendrę, kumin, chilli  i dusimy minutę cały czas mieszając. 
  3. Dodajemy cebulę , czosnek i marchewkę i dusimy ok. 5 minut. 
  4. Wrzucamy pokrojoną dynię , soczewicę i pomidory z puszki , dokładnie mieszamy i zalewamy wodą. 
  5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20 minut aż soczewica będzie miękka a kawałki dyni całkowicie się porozpadają.
  6. Próbujemy i dodajemy sól i pieprz. Na koniec dodajemy suszone liście kozieradki i gotujemy jeszcze przez ok.2 minuty.
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami i zajadamy ze smakiem... 



2 komentarze:

  1. świetny przepis na zupę! od razu zapisuję :) te dodatki przypraw mnie od razu zachwyciły! moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. U nas zupa z dyni była wczoraj. Następnym razem wypróbujemy Twój przepis. Podoba nam się dodatek soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń