W tym roku po praz pierwszy zrobiłam zupę z dyni. To zabawne , ale zawsze kojarzyła mi się wyłącznie z bezpłciową , pomarańczową papką wmuszaną w dzieci przez przedszkolanki.
A tu takie zaskoczenie! Muszę powiedzieć że wyszła naprawdę dobra - lekko indyjska , kremowa i pożywna za sprawą soczewicy. Możemy podać ją z ulubionymi dodatkami - pestkami dyni, posiekaną pietruszką czy chlustem mleka kokosowego.
Zupa mocno rozgrzewa a jej piękny kolor błyskawicznie poprawia humor, więc na coraz chłodniejsze dni jak znalazł!
Składniki (4 porcje)
- ćwiartka dyni
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g. czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów (krojonych)
- 1 litr wody
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka kuminu
- szczypta chilli
- szczypta suszonych liści kozieradki
- sól i pieprz
- Siekamy cebulę , marchew i czosnek. Dynię kroimy w kostkę. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy kurkumę, kolendrę, kumin, chilli i dusimy minutę cały czas mieszając.
- Dodajemy cebulę , czosnek i marchewkę i dusimy ok. 5 minut.
- Wrzucamy pokrojoną dynię , soczewicę i pomidory z puszki , dokładnie mieszamy i zalewamy wodą.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20 minut aż soczewica będzie miękka a kawałki dyni całkowicie się porozpadają.
- Próbujemy i dodajemy sól i pieprz. Na koniec dodajemy suszone liście kozieradki i gotujemy jeszcze przez ok.2 minuty.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami i zajadamy ze smakiem...
świetny przepis na zupę! od razu zapisuję :) te dodatki przypraw mnie od razu zachwyciły! moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. U nas zupa z dyni była wczoraj. Następnym razem wypróbujemy Twój przepis. Podoba nam się dodatek soczewicy :)
OdpowiedzUsuń