piątek, 4 lipca 2014

Kremowe spaghetti z kurkami

Sezon kurkowy rozpoczęty!
Pojawia się ich coraz więcej w lasach , a co za tym idzie i na straganach. Aż szkoda nie wykorzystać okazji i nie upichcić czegoś w czym zagrają pierwsze skrzypce. Bo kurka to jeden z najsmaczniejszych grzybów i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów - sprawdza się jako dodatek do tofucznicy , jest idealna do pierogowego farszu a także oczywiście niezastąpiona w kremowym spaghetti.
Dodatek delikatnego silken tofu wspaniale podkreśla kurkowy smak i nadaje potrawie cudownej , śmietankowej konsystencji.

 Składniki :

  • ok.200 g kurek
  • 1 cebula
  • pół kostki silken tofu
  • ok.150 ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki suszonego czosnku / 1 ząbek świeżego
  • łyżka (lub więcej) suszonej natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron pełnoziarniste spaghetti 
Wykonanie :

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy posiekaną cebulę i po chwili dodajemy pokrojone na niezbyt duże kawałki kurki.
  2. Do blendera wkładamy silken tofu , wlewamy mleko sojowe. Dodajemy sos sojowy , czosnek , natkę pietruszki. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. 
  3. Powstały sos wlewamy na patelnię i dusimy wszystko ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy. 
  5. Nakładamy na talerze i zajadamy :)  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz