Pojawia się ich coraz więcej w lasach , a co za tym idzie i na straganach. Aż szkoda nie wykorzystać okazji i nie upichcić czegoś w czym zagrają pierwsze skrzypce. Bo kurka to jeden z najsmaczniejszych grzybów i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów - sprawdza się jako dodatek do tofucznicy , jest idealna do pierogowego farszu a także oczywiście niezastąpiona w kremowym spaghetti.
Dodatek delikatnego silken tofu wspaniale podkreśla kurkowy smak i nadaje potrawie cudownej , śmietankowej konsystencji.
Składniki :
- ok.200 g kurek
- 1 cebula
- pół kostki silken tofu
- ok.150 ml niesłodzonego mleka sojowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki suszonego czosnku / 1 ząbek świeżego
- łyżka (lub więcej) suszonej natki pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- makaron pełnoziarniste spaghetti
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy posiekaną cebulę i po chwili dodajemy pokrojone na niezbyt duże kawałki kurki.
- Do blendera wkładamy silken tofu , wlewamy mleko sojowe. Dodajemy sos sojowy , czosnek , natkę pietruszki. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
- Powstały sos wlewamy na patelnię i dusimy wszystko ok. 5 minut.
- Po tym czasie dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy.
- Nakładamy na talerze i zajadamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz