Cóż nie dziwię się. No bo któż nie lubi pizzy?
A zwłaszcza takiej zdrowej - z zieleniną i na orkiszowym spodzie?
Najlepiej się ją je w dobrym towarzystwie - na pikniku , pod chmurką (bo pogoda sprzyja!)
A więc zakasajcie rękawy i do roboty! :)
Składniki na spód :
- 250 g. mąki orkiszowej (typ 1850)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1 łyżeczka soli
- 20 g. świeżych drożdży
- 125 ml. letniej wody
- pół łyżeczki cukru
Wykonanie:
- Z wody , 1/3 ilości naszej mąki , drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę i odstawiamy na ok.20 minut.
- Dodajemy pozostałe składniki - resztę mąki , oliwę , sól i wyrabiamy ciasto( ja użyłam robota kuchennego).
- Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut w ciepłe miejsce żeby troszę wyrosło. Po tym czasie zagniatamy i wałkujemy na dosyć cienki , elastyczny placek (na placku można się troszkę wyżyć-potarmosić , popodrzucać , powywijać - ciasto będzie jeszcze bardziej sprężyste i elastyczne!)
- A teraz część najfajniejsza - dodatki!
- Baza - oczywiście standardowo niezawodny sos pomidorowy. U mnie kupny , mój ulubiony - ekologiczny z borowikami (:
A na to :
- Cieniutko pokrojone plasterki cukinii
- Zielone szparagi w słupkach
- Wędzone tofu pokrojone w kosteczkę
- słodziutka kukurydza
na ok. 20 minut aż apetycznie się zarumieni.
A żeby dopełnić tej wspaniałej kreacji potrzebny jest jeszcze jakiś sos do polania gotowej pizzy. U mnie stanęło na czosnkowym. Och , jak ja kocham czosnek!
Składniki na sos :
A żeby dopełnić tej wspaniałej kreacji potrzebny jest jeszcze jakiś sos do polania gotowej pizzy. U mnie stanęło na czosnkowym. Och , jak ja kocham czosnek!
Składniki na sos :
- Opakowanie jogurtu sojowego naturalnego - 125 g.
- 2 łyżki mleka sojowego niesłodzonego
- Jeden ząbek czosnku
- Szczypta soli
- Szczypta ulubionych ziół - u mnie bazylia , oregano i suszona pietruszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz