Ja dzisiaj proponuję zielonkawe risotto z brokułem , oliwkami i pieczarkami :)
Składniki:
- Szklanka ryżu arborio
- 0,5 kostki tofu wędzonego pokrojonego w kostki
- ok.20 zielonych oliwek
- 2 duże różyczki brokuła
- 6 małych pieczarek lub 3 duże
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok.700 ml. bulionu warzywnego / wody z ziołami
- 2 łyżki oliwy
- tymianek
- oregano
- bazylia (u mnie świeża)
- słonecznik do podania
- Do rondelka wlewamy oliwę. Podsmażamy cebulkę i czosnek. Jak w kuchni zacznie unosić się piękny zapach wrzucamy drobno pokrojone pieczarki, i tofu w kostkach. Chwilkę dusimy.
- Dodajemy ryż i wszystko energicznie mieszamy. Dusimy kilka minut , wrzucamy pokrojone oliwki i wlewamy troszkę gotującego się bulionu/wody. Czekamy aż ryż wchłonie cały płyn.
- Po trochu dolewamy bulionu , od czasu do czasu mieszając (trzeba uważać żeby ryż się nie przypalił!)
- Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy zioła : ok. 0,5 łyżeczki tymianku , szczyptę oregano , 2 pokrojone liście bazylii (ew. troszkę suszonej) Mieszamy.
- Podajemy posypane ziarnami słonecznika.
P.s Zrobiłam dzisiaj mojego pierwszego w życiu tofurnika! Właśnie siedzi w lodówce :)
Jak wyjdzie to się pochwalę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz