czwartek, 29 maja 2014

Proste curry z kalafiora i cukinii

Curry.
Jedno z najlepszych i najprostszych dań kuchni indyjskiej.
Przepis jest banalny: wrzucasz swoje ulubione warzywa do garnka i gotujesz razem z przyprawami , aż wszystko stanie się cudownie pachnące i aromatyczne. Dzisiaj wypadło na kalafiora i cukinię , które okazały się strzałem w dziesiątkę.
Curry popularnie podawanie z ryżem , u mnie wylądowało obok delikatnej komosy ryżowej (o której korzystnych właściwościach opowiem niebawem) , która świetnie łagodzi jego smak.







Przepis inspirowany wspaniałym daniem z Jadłonomii.

   Składniki:
  • 450 g. kalafiora (ja użyłam mrożonego)
  • 1 duża cebula
  • pół cukinii
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 liście kaffiru
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku 
  • oliwa
   Wykonanie:
  1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę. 
  2. Wrzucamy pokrojonego kalafiora i cukinię , dodajemy curry i delikatnie mieszamy. 
  3. Wlewamy wodę i pomidory , gotujemy ok. 20 minut , aż warzywa będą ugotowane al dente. 
  4. Podajemy z ryżem lub pieczywem. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz