piątek, 23 maja 2014

Szybkie tagliatelle po włosku


Dzisiaj przedstawiam przepis na błyskawiczne tagliatelle w iście włoskim stylu! Bon Appetit!




Składniki: 
  • makaron tagliatelle ok.200 g
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 duża cebula
  • ok. 200 g szpinaku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 6 niewielkich pieczarek
  • 10-15 oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól , pieprz do smaku
  • + ziarna słonecznika do posypania

 Wykonanie:


  1. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę i pieczarki.
  3. Na patelnię dorzucamy nasz szpinak (posiekany)
  4. Dusimy wszystko na wolnym ogniu , aż szpinak stanie się miękki. 
  5. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i oliwki. Mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut , żeby szpinak nabrał wspaniałego aromatu od pomidorów.
  6. Na koniec dodajemy po szczypcie oregano i bazylii (albo korzystamy ze świeżych listków).
  7. Możemy ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku (nie dużo! Pomidorki i oliwki robią swoje) (:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz