poniedziałek, 2 czerwca 2014

Chana masala

Marzę o podróży do Indii. Ciągnie mnie do tego kolororowego świata pełnego smaków , zapachów i dźwięków. Chciałabym przejść się wąskimi uliczkami niczym z bajki , poszperać na lokalnych targach i non-stop wąchać aromaty przypraw z przydrożnych straganów.
Nie zawsze jest możliwość odwiedzenia Indii , ale zawsze za to możemy przenieść tam nasze kubki smakowe (:
 Po prostym curry z kalafiora i cukinii proponuję dzisiaj Chana masalę czyli wspaniałą potrawę z ciecierzycy , zachwycającą aromatem i wspaniałym , bogatym smakiem. Potrawa idealnie komponuje się z ryżem basmati doprawionym kurkumą , liśćmi kozieradki i czarnuszką.



Składniki na Chana Masalę :

  • 1 duża cebula
  • 2 duże , soczyste pomidory obrane ze skórki
  • ok.1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 0,5 szklanki wody
  • oliwa
  • 2 łyżeczki (kopiaste) przyprawy Chana Masala (ja kupuję tutaj
  • sól , pieprz do smaku
Składniki na ryż :

  • szklanka ryżu basmati
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 kopiasta łyżeczka suszonych liści kozieradki
  • 1 kopiasta łyżeczka czarnuszki

Wykonanie:


  1. Na dużą patelnię wlewamy trochę oliwy i szklimy cebulkę. Dodajemy pomidory i mieszamy.
  2. Dusimy , aż pomidory puszczą sok. Dodajemy przyprawę Chana Masala.
  3. Dodajemy ciecierzycę , wszystko energicznie mieszamy.
  4. Wlewamy wodę i dusimy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut aż płyn się zredukuje a warzywa będą miękkie. 
  5. W międzyczasie przygotowujemy ryż.W niedużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy aż do miękkości ryżu (ok. 25 minut). 
  6. Do gotowej ciecierzycy dodajemy sól do smaku . Uważam że przyprawa Chana Masala jest wystarczająco pikantna ( ze względu na czarny pieprz i imbir w składzie) i nie wymaga dodawania pieprzu. (:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz