Nie zawsze jest możliwość odwiedzenia Indii , ale zawsze za to możemy przenieść tam nasze kubki smakowe (:
Po prostym curry z kalafiora i cukinii proponuję dzisiaj Chana masalę czyli wspaniałą potrawę z ciecierzycy , zachwycającą aromatem i wspaniałym , bogatym smakiem. Potrawa idealnie komponuje się z ryżem basmati doprawionym kurkumą , liśćmi kozieradki i czarnuszką.
Składniki na Chana Masalę :
- 1 duża cebula
- 2 duże , soczyste pomidory obrane ze skórki
- ok.1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 0,5 szklanki wody
- oliwa
- 2 łyżeczki (kopiaste) przyprawy Chana Masala (ja kupuję tutaj)
- sól , pieprz do smaku
- szklanka ryżu basmati
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 kopiasta łyżeczka suszonych liści kozieradki
- 1 kopiasta łyżeczka czarnuszki
Wykonanie:
- Na dużą patelnię wlewamy trochę oliwy i szklimy cebulkę. Dodajemy pomidory i mieszamy.
- Dusimy , aż pomidory puszczą sok. Dodajemy przyprawę Chana Masala.
- Dodajemy ciecierzycę , wszystko energicznie mieszamy.
- Wlewamy wodę i dusimy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut aż płyn się zredukuje a warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie przygotowujemy ryż.W niedużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy aż do miękkości ryżu (ok. 25 minut).
- Do gotowej ciecierzycy dodajemy sól do smaku . Uważam że przyprawa Chana Masala jest wystarczająco pikantna ( ze względu na czarny pieprz i imbir w składzie) i nie wymaga dodawania pieprzu. (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz