Trochę mi się zeszło na napisanie tego posta. Natłok zajęć w szkole - te wszystkie poprawy , zaliczenia powodują że nie mam czasu na cokolwiek innego.
Więc od razu przejdę do sedna.
W piątek byłam na wspaniałych warsztatach kulinarnych
organizowanych przez poradnię dietetyczną Greens4u.
3-godzinne warsztaty były prowadzone przez znakomitego
wegańskiego kucharza- Kornela Kisałę(Szef kuchni w Kowarzywa!) i Iwonę Kibil -dietetyczkę i diet coacha
(:
Atmosfera niezwykle przyjemna i bardzo kameralna-tylko osiem osób!
Pan Kornel przygotowujący deser bananowo-czekoladowy |
Pasta z białej fasoli in de mejking :) |
W naszym kulinarnym repertuarze znalazły się:
- Przeróżniste smarowidła do chlebka
- Pyszny RAW torcik bananowo-czekoladowy
- Bajaderki
- Letnie smufi (kocham to słowo)
- Loooody! (mega proste i pyszne-przepis niebawem!)
Gotowy RAW torcik :) |
Jedzeniowym eksperymentom i zabawom nie było końca.Na wszystkie zadane pytania uczestnicy uzyskali wyczerpujące odpowiedzi , zarówno dotyczące zdrowotnych aspektów diety wegańskiej , jak i kulinarnych dylematów np. : Czemu do pasty z białej fasoli nie dodać jabłka i selera naciowego? Jaki smak uzyskamy dodając do owocowego koktajlu buraka?
To był naprawdę wspaniale spędzony czas. Mnóstwo dobrej
zabawy , wymieniania się przepisami i oczywiście bardzo dużo pysznego
wege-jedzenia!
Pięknie rozrysowana (przez Panią Iwonę) piramida zdrowego żywienia |
Niedługo będzie możliwość wzięcia udziału w kolejnych wege-warsztatach - tym razem nauczymy się wyrabiać roślinny "nabiał"- mleka orzechowe , twarożki , sosy smietanowe itp. Więcej informacji tutaj.
Serdecznie polecam i nie mogę się doczekać! (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz