środa, 4 czerwca 2014

Vege-warsztaty czyli nauka gotowania na wesoło

Trochę mi się zeszło na napisanie tego posta. Natłok zajęć w szkole - te wszystkie poprawy , zaliczenia powodują że nie mam czasu na cokolwiek innego.
Więc od razu przejdę do sedna. 
W piątek byłam na wspaniałych warsztatach kulinarnych organizowanych przez poradnię dietetyczną Greens4u.



3-godzinne warsztaty były prowadzone przez znakomitego wegańskiego kucharza- Kornela Kisałę(Szef kuchni w Kowarzywa!)  i Iwonę Kibil -dietetyczkę i diet coacha (:
Atmosfera niezwykle przyjemna i bardzo kameralna-tylko osiem osób! 

Pan Kornel przygotowujący deser bananowo-czekoladowy 






Pasta z białej fasoli in de mejking :) 



W naszym kulinarnym repertuarze znalazły się: 
  • Przeróżniste smarowidła do chlebka
  • Pyszny RAW torcik bananowo-czekoladowy
  • Bajaderki
  • Letnie smufi (kocham to słowo)
  • Loooody! (mega proste i pyszne-przepis niebawem!)



Gotowy RAW torcik :) 

Jedzeniowym eksperymentom i zabawom nie było końca.Na wszystkie zadane pytania uczestnicy uzyskali wyczerpujące odpowiedzi , zarówno dotyczące zdrowotnych aspektów diety wegańskiej , jak i kulinarnych dylematów np. : Czemu do pasty z białej fasoli nie dodać jabłka i selera naciowego? Jaki smak uzyskamy dodając do owocowego koktajlu buraka? 
To był naprawdę wspaniale spędzony czas. Mnóstwo dobrej zabawy , wymieniania się przepisami i oczywiście bardzo dużo pysznego wege-jedzenia! 

Pięknie rozrysowana (przez Panią Iwonę) piramida zdrowego żywienia
Niedługo będzie możliwość wzięcia udziału w kolejnych wege-warsztatach - tym razem nauczymy się wyrabiać roślinny "nabiał"- mleka orzechowe , twarożki , sosy smietanowe itp. Więcej informacji tutaj.
Serdecznie polecam i nie mogę się doczekać! (: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz