wtorek, 17 czerwca 2014

Kokosowe warzywa z makaronem ryżowym po tajsku


Zgadnijcie co robię zamiast przygotowywać się do poprawy praktycznego egazminu z R.09? (dla niewtajemniczonych wyjaśniam - uczę się w technikum weterynarii)
Chyba zgadliście. Gotuję warzywa w mleku kokosowym. Po tajsku.
Potrawa szybka i zaskakująca niepowtarzalnym aromatem. Zróbcie ją a gwarantuję że z miejsca pokochacie tajską kuchnię :)
Dla nieprzekonanych przypominam że mleko kokosowe jest świetnym źródłem wapnia , żelaza , potasu i magnezu a do tego opóźnia procesy starzenia się skóry. I jeszcze ten smak...
A jak zastąpicie sos sojowy - sosem tamari wyjdzie wam pyszne danie gluten free! :)


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka kurkumy
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta imbiru 
  • 3 łyżki sosu sojowego / ew. sosu tamari (wtedy danie będzie bezglutenowe!)
  • szczypta chilli 
  • łyżeczka kolendry 
  • 1 opakowanie tofu naturalnego


Wykonanie: 
  1. Marchew i cukinię pokrój na długie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. 
  2. Posiekaną cebulkę i czosnek zeszklij na oliwie na złoty kolor. 
  3. W małej miseczce połącz sos sojowy z wyciśniętym sokiem z cytryny i przyprawami : kolendrą , chilli , kurkumą i imbirem. 
  4. Wrzuć marchewkę i cukinię na patelnię , zalej powstałym sosem i dokładnie wymieszaj. 
  5. Dodaj szklankę mleka kokosowego i duś wszystko razem aż warzywa zmiękną a w kuchni zacznie się unosić cudowny kokosowy aromat.
  6. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kosteczkę tofu.
  7. Makaron ryżowy przyrządź zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  8. Zajadaj ze smakiem oglądając tajlandzki odcinek "Boso przez świat" :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz